Veel gestelde vragen

VAN ZELST EN ZOON

Antwoord op vragen over autobanden

Veel gestelde vragen

4 Seizoenenbanden

Kan ik winterbanden combineren met 4 seizoenen banden?

Volgens de wegenverkeerswet is het toegestaan om 2 winterbanden te combineren met 2 allseason banden, maar wij raden u dit af. Deze 2 bandentypes hebben verschillende prestaties (zowel in de zomer als in de winter), dus reageren ze ook anders. Wij raden dan ook altijd aan om 4 banden van hetzelfde soort op een auto te monteren.

Banden bestellen

Kan ik banden los bestellen zonder montage?

Ja, bij Van Zelst en Zoon kun u er voor kiezen de banden te bestellen zonder montage. U kunt de banden bestellen en op de afgesproken dag kun je de autobanden afhalen. Voor de actuele prijzen kunt u ons bellen 071 40 142 99 of mailen via ons formulier

Kan ik ook banden inruilen?

Nee, van Zelst en Zoon ruilt geen banden in.

Banden wisselen

Na mijn bandenwissel werdt mij verzocht om na ongeveer 250 kilometer terug te komen om de bevestiging van de wielen te laten controleren. Waarom is dat?

Dit is van toepassing als u nieuwe stalen- of lichtmetalen velg laat monteren. De wielbouten/moeren gaan zich zetten t.o.v. de nieuwe velgen. Hierdoor kan het aanhaalmoment van de wielbouten/moeren gaan afwijken.

Hoelang duurt een bandenwissel?

De duur van de banden wissel ligt er natuurlijk aan hoeveel banden er vervangen moeten worden. Vier banden met velgen een half uur. Vier losse banden monteren en balanceren ongeveer een een uur.

Waarom moeten banden altijd worden gebalanceerd en worden voorzien van nieuwe ventielen?

Banden moeten gebalanceerd worden als ze net gemonteerd zijn en als ze opnieuw worden gemonteerd na een reparatie. Goed gebalanceerde banden zijn belangrijk voor je rijcomfort en een lange levensduur van de banden. Niet-gebalanceerde banden kunnen trillingen veroorzaken, resulteren in vermoeidheid van de bestuurder, voortijdige bandenslijtage en onnodige slijtage van de wielophanging van uw auto.

Het ventiel zorgt voor de luchtdichtheid van de band. Bij gebruik van de band neemt de kwaliteit af door veroudering en uitdroging. Bij het monteren van banden is het vervangen van de ventielen daarom noodzakelijk.

Banden opslag

Kan Van Zelst en Zoon mijn banden opslaan?

Van Zelst en Zoon slaat graag uw banden op. Dit doen wij voor particuliere én zakelijke rijders.

Ik wil mijn banden thuis opslaan. Waar moet ik rekening mee houden?

Maak de banden eerst schoon en leg de banden op hun zijkant niet meer dan vier op elkaar. De banden niet in de buitenlucht opslaan maar binnen. Indien u geen ruimte hebt om de banden op te slaan, kunt u de banden uiteraard bij Van Zelst en Zoon opslaan.

Wat zijn de kosten voor de opslag van banden?

De kosten van vier banden bedragen bij Van Zelst en Zoon  49,00 euro per seizoen. De bandenopslag kent twee seizoenen per jaar de zomerseizoen en de winterseizoen. Bij banden op velgen is de wissel gratis.

Bandensoorten

Verkoopt Van Zelst en Zoon ook caravan/aanhanger banden?

Ja, caravans/aanhangers hebben vaak wel banden nodig met een hoger draagvermogen. Een caravan of aanhanger is vaak zwaarder dan u denkt. Raadpleeg hiervoor de huidige bandenmaat van de banden onder uw caravan of aanhanger of het instructieboekje van uw caravan.

Bijvoorbeeld: 195/70 R15 88T.
88 is het getal dat het draagvermogen weergeeft. Hoe hoger het getal hoe hoger het draagvermogen.

Wat zijn runflat banden?

Runflat banden zijn banden waarmee 80 kilometer doorgereden kan worden als de band lek is met een maximum snelheid van 80 km/uur.

Bandreparatie

Wat kost de reparatie van een band?

Het repareren van een gewone band kost €29,00. Runflat kost €35,00. Runflat repareren worden door sommige fabrikanten afgeraden. Dit is inclusief de band van de velg halen, van binnenuit repareren en balanceren. Van Zelst en Zoon adviseert niet te repareren van buitenaf d.m.v. van een ‘prop’ of ‘plug’.

Eigenschappen autobanden

Slijten winter banden sneller dan zomerbanden?

Nee, winterbanden slijten tijdens winterse omstandigheden niet sneller dan zomerbanden. Echter, in de winter slijten zomerbanden harder dan winterbanden en in de zomer slijten winterbanden sneller dan zomerbanden. Wissel daarom op tijd!

Hoe kan ik de profieldiepte meten?

De profieldiepte van banden kun je meten aan de hand van de TWI (Tread Wear Indicator). Deze afkorting staat op de zijkant van de banden. Ter hoogte van deze afkorting zijn vierkante verhogingen in de hoofdgroeven van de band aangebracht.

Bij winterbanden staat naast de TWI ook een WWI (Winter Wear Indicator) op de zijkant van de band. De WWI is 4 mm hoog. Zijn jouw banden versleten tot op de WWI? Dan beschikken de banden niet meer over de winterse eigenschappen.

De wettelijk verplichte minimale profieldiepte van een band is 1,6 mm (dit geldt ook voor winterbanden). Van Zelst en Zoon adviseert bij een profieldiepte onder de 3 mm de band al te vervangen en bij een winterband zelfs al vanaf 4 mm.

Hoe oud mag een band maximaal zijn?

Op elke band staan de letters DOT vermeld. Naast deze letters, vaak weergegeven in een ovaal, staat de productiedatum van de band. Deze 4 cijfers bestaan uit het weeknummer en de laatste twee cijfers van het jaar. 5008 staat voor week 50 in het jaar 2008 (zie foto). Een band kan na verloop van tijd uitdrogen (na ongeveer 6-8 jaar). In de meeste gevallen, zeker bij autobanden, zal een band eerder verslijten dan uitdrogen.

DOT code aflezen autoband

In de wegenverkeerswet en voor een APK-Keuring worden er geen eisen gesteld aan de leeftijd van een band.

Wat houdt de snelheidscodering van een band in?

De snelheidscodering van een autoband geeft de maximale snelheid weer die de band aankan tijdens het rijden. Het staat op zijkant van een band en wordt aangeduid met een letter. Bv. 195/70/15 88H waarbij de letter H (210 km/u) staat voor de maximum snelheid.

Wat is de wettelijke minimale profieldiepte van een autoband?

De wettelijke minimum profieldiepte van een band is 1,6 mm. De ANWB adviseert je echter om jouw zomerbanden te vervangen zodra de profieldiepte onder de 2 mm komt. Wettelijk gezien mag er ook met winterbanden tot 1,6 mm worden doorgereden, maar winterbanden  verliezen hun onderscheidende eigenschappen bij een profieldiepte onder de 4 mm. Van Zelst en Zoon adviseert u daarom om winterbanden te vervangen zodra de profieldiepte minder dan 4 mm is.

Wanneer moet ik mijn autobanden vervangen?

U kunt hiervoor het beste de profieldiepte van de autoband als indicatie gebruiken. De wettelijke minimale profieldiepte van een autoband (zowel zomer- als winterband) is 1,6 mm.

Van Zelst en Zoon adviseert om zomerbanden te vervangen zodra de profieldiepte onder de 3 mm komt. Onder de 3 mm is de waterafvoer van een  band nihil geworden. Winterbanden verliezen hun winterse eigenschappen bij een profieldiepte onder de 4 mm. Het advies voor winterbanden is om deze te vervangen zodra de profieldiepte minder is als 4 mm.

Kosten

Wat zijn de kosten voor uitlijnen en balanceren?

Het balanceren van een band kost  €15,00 per band. Prijzen van uitlijnen kan per auto verschillend zijn en zijn vanaf €69,00.

Zijn de door Van Zelst en Zoon genoemde bandenprijzen inclusief montage?

De door Van Zelst en Zoon vermelde bandenprijzen zijn inclusief alles. Dus BTW, monteren, balanceren, ventiel en verwijderingsbijdrage.

Wat zijn de kosten voor de opslag van banden?

De kosten van opslag bedragen bij Van Zelst en Zoon €49,00 per seizoen. Dit geldt voor vier banden. Bij banden op velgen is de wissel gratis. De bandenopslag kent twee seizoenen per jaar.

Moet ik voor autobanden apart afvalbeheersbijdrage/verwijderingsbijdrage betalen?

Voor elke band die op de Nederlandse markt wordt verkocht dient een verwijderingsbijdrage te worden betaald. Zo kunnen banden via een speciaal afvalinzamelprogramma verantwoord worden gerecycled. Van Zelst en Zoon zorgt voor de afdracht van deze verplichte bijdrage. De kosten hiervoor zijn reeds in onze prijzen verwerkt en worden niet apart aan u doorberekend.

Oude autobanden

Wat doe ik met mijn oude autobanden?

Bij Van Zelst en Zoon nemen we gratis gebruikte banden in bij levering van hetzelfde aantal nieuwe exemplaren (oud voor nieuw).

Productgarantie

Hoe lang heb ik garantie op banden?

Banden worden voor een periode van 12 maanden tegen fabricagefouten gegarandeerd. In deze garantie wordt het verbruikte profiel verrekend.

Stikstof in banden

Ik heb mijn banden gevuld met stikstof. Kan ik deze straks weer op spanning brengen met lucht?

Banden gevuld met stikstof kunt u later ook weer op spanning brengen met lucht. Het voordeel van stikstof komt daarmee echter te vervallen.

Wat is het voordeel van banden vullen met stikstof?

Er is op dit moment geen enkele wetenschappelijk onderzoek bekent naar de voordelen van met stikstof gevulde autobanden. Banden gevuld met stikstof zouden hun spanning langer behouden dan banden gevuld met lucht maar dat is zover wij weten nog door niemand aangetoond. Het belangrijkste is dat u uw bandenspanning regelmatig controleert. Dat kan uitstekend met lucht, dat overigens al voor 80% uit stikstof bestaat.

Waarom heb ik groene ventieldoppen in plaats van zwarte?

De groene ventieldopjes op autobanden worden gebruikt wanneer de banden zijn gevuld met stikstof. Deze groene kleur dient voor de herkenning.

TPMS

Zijn nieuwe velgen bij Van Zelst en Zoon met TPMS-sensor?

Nee, nieuwe velgen zijn exclusief TPMS-sensor.

Bij de aankoop van nieuwe banden zijn geen nieuwe TPMS-sensoren nodig. De sensoren worden namelijk bevestigd op de velgen en niet op de banden.

Mijn voertuig heeft geen TPMS. Moet ik het achteraf nog in laten bouwen?

Bij de bouw van het voertuig moet er een direct of indirect TPMS zijn geïntegreerd. Achteraf inbouwen van een TPMS is niet verplicht.

Wat zijn de gevolgen van het ontbreken van een TPMS/een niet werkend TPMS bij een auto uit november 2014 of daarna?

Auto’s met bouwjaar voor 2018 is bij APK een reparatie adviespunt op het keuringsformulier vanaf 2018 is het een afkeurpunt.

Mijn auto is ouder dan november 2014, maar ik heb wel TPMS. Klopt dit?

In de jaren ’90 waren er al autofabrikanten die TPMS af-fabriek in auto’s leverden. Dit waren vooral Franse fabrikanten.

Vervangend vervoer

Heeft Van Zelst en Zoon ook vervangend vervoer?

Bij Van Zelst en Zoon hebben wij gratis een leenfiets of leenauto.

Winterbanden

Gaat mijn benzineverbruik omhoog bij het rijden met winterbanden?

Nee, integendeel: winterbanden hebben in de winter door hun rubbersamenstelling gemiddeld een iets lagere rolweerstand dan zomerbanden. Dit zorgt voor een lager benzineverbruik.

Zijn winterbanden in Nederland wel nodig?

Ja, winterbanden presteren optimaal bij temperaturen onder 7°C. Het monteren van winterbanden zorgt, ook bij koud en regenachtig weer, voor een kortere remweg en dus voor meer veiligheid voor u zelf, uw medepassagiers en -weggebruikers. Bovendien blijft u mobiel, zelfs onder de meest extreme weersomstandigheden.

Moet ik perse vier winterbanden aanschaffen?

Van Zelst en Zoon adviseert om voor u eigen veiligheid áltijd 4 winterbanden onder jouw auto te laten monteren.

Een voorbeeld: een auto met voorwielaandrijving en alleen winterbanden op de voorwielen kan rechtuit hard rijden, omdat de auto veel grip heeft op de aangedreven wielen. Maar in de bocht ontstaat een zijdelingse kracht, waardoor uw achterwielen gaan glijden met als gevolg dat uw auto achterstevoren staat.

Met slechts 2 winterbanden neemt de bestuurbaarheid van uw auto af. Daarom is het raadzaam om altijd 4 winterbanden te monteren.

Hoe hard kan ik met winterbanden rijden?

Dit hangt af van het type winterband dat u kiest. Voor winterbanden voor personenauto’s bestaan verschillende snelheidscoderingen. De meest voorkomende zijn: T (190 km/u), H (210 km/u), V (240 km/u) en W (270 km/u).

Ik heb al winterbanden. Heb ik dan nog sneeuwkettingen nodig?

Ja, wanneer u naar het buitenland gaat en rijdt op kleine (berg)wegen dan zijn in veel landen sneeuwkettingen verplicht. De verplichting wordt aangegeven met een verkeersbord met een wiel met sneeuwketting.

Maar let op: sneeuwkettingen zijn niet geschikt voor het rijden op doorgaande wegen of snelwegen. Bij weinig of geen sneeuw beschadigen sneeuwkettingen het wegdek.

Slijten winter banden sneller dan zomerbanden?

Nee, winterbanden slijten tijdens winterse omstandigheden niet sneller dan zomerbanden. Echter, in de winter slijten zomerbanden harder dan winterbanden en in de zomer slijten soepele winterbanden sneller dan zomerbanden. Wissel daarom op tijd!

Kan ik winterbanden combineren met all season banden?

Het is wettelijk toegestaan om 2 winterbanden te combineren met 2 all-season banden, maar wij willen u dit sterk afraden.

Wat is de wettelijke minimale profieldiepte van een winterband?

De wettelijke minimum profieldiepte van alle soorten banden is 1,6 mm. Wettelijk gezien mag er ook met winterbanden tot 1,6 mm worden doorgereden, maar winterbanden  verliezen hun winterse eigenschappen bij een profieldiepte onder de 4 mm. Van Zelst en Zoon adviseert u daarom om winterbanden te vervangen zodra de profieldiepte minder dan 4 mm is.

Wat is het sneeuwvloksymbool? En wat betekent M+S?

Echte winterbanden zijn, naast het profiel, te herkennen aan het sneeuwvloksymbool.Het symbool is een indicatie dat de band voldoet aan de opgestelde normen voor winterbanden. In 2010 is het sneeuwvloksymbool officieel erkend door de Europese Unie. Op termijn zal het sneeuwvloksymbool de M+S-markering (Modder & Sneeuw) op winterbanden vervangen. Tot die tijd gelden ook alle M+S-banden als winterband, dus is het sneeuwvloksymbool niet verplicht.