Bandenlabel

VAN ZELST EN ZOON

Bandenlabel

Sinds 1 november 2012 moeten nieuwe autobanden zijn voorzien van een bandenlabel. Dit label (etiket) laat zien in hoeverre de band zuinig, milieuvriendelijk en veilig is. U kunt deze informatie gebruiken bij de keuze van een soort band voor uw auto.

Gevolgen voor autobezitters
Het bandenlabel wordt door de leverancier geleverd. U hoeft hiervoor als autobezitter niets te doen. Ook is het niet nodig om uw huidige autobanden te vervangen.

Wel is het label handig bij de keuze voor een nieuwe band. Omdat de eigenschappen van de banden altijd op dezelfde manier worden ingedeeld, is het eenvoudig om ze met elkaar te vergelijken.

Informatie over eigenschappen van de band
Het label geeft informatie over 3 belangrijke eigenschappen van een autoband:

  • Het brandstofverbruik. Minder brandstofverbruik betekent lagere brandstofkosten en minder uitstoot van CO2.
  • De remprestaties op een nat wegdek. Op basis hiervan kunt u de veiligheid van de band inschatten.
  • Het verkeerslawaai dat de band veroorzaakt. Dit lawaai is hinderlijk voor omwonenden en voor de natuur.

Het verkeerslawaai altijd aangegeven in decibel. Het brandstofgebruik en de grip op het wegdek worden aangeduid met letters: categorie A (zuinigst – kortste remweg) tot en met G (minst zuinig – langste remweg).

Echter, op het label worden slechts 3 eigenschappen genoemd terwijl er wel 20 prestatie-criteria bestaan om de kwaliteit van een band te beoordelen.

Voorbeelden hiervan zijn: slijtvastheid, remmen op droog wegdek, remmen op sneeuw, geluidsproductie in het voertuig, handeling, aquaplaning enz. enz.

Het is wel zo dat het rijgedrag van de bestuurder of bestuurster van het voertuig de grootste invloed heeft op de prestatie en slijtage van zijn of haar banden!

Met het label van winterbanden is er iets om rekening mee te houden. Als u de label waarden bekijkt, dan kan het voorkomen dat die minder ‘goed’ lijken te zijn dan voor zomerbanden. Zijn winterbanden daarom geen goede banden? Natuurlijk wel. Winterbanden presteren beter dan zomerbanden bij temperaturen onder +7°C. Dit komt onder andere door het verschil in rubbersamenstelling en profiel.

Winterbanden worden voor de label waarden getest onder vrijwel dezelfde omstandigheden als zomerbanden. Zo heeft het Europese Parlement dat bepaald. Zou een winterband worden getest voor grip op een koud wegdek (onder +7°C) of op sneeuw of ijs, dan zou de test veel beter uitvallen. Voor winterbanden kunt u de label waarden dus wel onderling vergelijken, maar niet met zomerbanden. (Bron: VACO Winterspecial 2012)

Vanaf mei 2021 wordt het bandenlabel vernieuwd.